.

niedziela, 11 października 2015

Tarta bez masła, ze szpinakiem i serem




Oto moja pierwsza w życiu wytrawna tarta. A może quiche? A może po prostu placek ze szpinakiem?
Ze szpinakiem i serem właściwie. I cebulką, i czosnkiem i dużą ilością pieprzu i gałki muszkatołowej. Ciasto, natomiast, przygotowane bez użycia masła, a z dodatkiem oleju, a mimo to pozostaje fantastycznie kruche i w mojej opinii lepiej sprawdza się przy niesłodkich nadzieniach.
Idealna na ciepły jesienny obiad lub kolację, albo na zimno, jako przekąska.


TARTA NA OLEJU ZE SZPINAKIEM I SEREM
forma 25cm

ciasto:
- 190g mąki pszennej (lub pełnoziarnistej)
- 80ml oleju
- szczypta soli
- woda
nadzienie:
- 300g mrożonego szpinaku
- ząbek czosnku
- jedna duża cebula
- łyżka oliwy

- 120g kremowego serka
- 50 ml mleka
- 1 małe jajko
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatowej
- sól i pieprz

Mąkę przesiać i wymieszać ze szczyptą soli i olejem. Następnie stopniowo dodawać wody aż do utworzenia zwartego ciasta. Wylepić nim natłuszczoną formę do tarty, uprzednio rozwałkowując je na ok. 0,5 cm grubości. Schować do lodówki.
Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej drobno posiekany czosnek. Dodać szpinak i całość smażyć aż część cieczy odparuje. Dodać sól i pieprz.
Serek dokładnie wymieszać z mlekiem, jajkiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Na schłodzony spód przekładamy szpinak i równomiernie rozprowadzamy, a na wierzch wylewamy mase serową. Na tarcie układamy krążki pokrojonej cebuli.
Tartę piec w 190 stopniach przez 35min.


1 komentarz: