.

wtorek, 20 października 2015

Sernik na jogurtach z mlekiem w proszku

Sernik nie-sernik, bo sera w nim nie ma. Są za to jogurty i... mleko w proszku. Nieznaczny w zasadzie dodatek tego składnika wydobywa ciekawszy smak i, tak lubianą przeze mnie, zwartą, wilgotną strukturę gotowego wypieku. Także spód z biszkoptów, nieco zmienione składniki w masie oraz borówki na wierzchu czynią go nieco innym niż ten, także smaczny, sernik jogurtowy - klik. Korzystając z ostatnich owoców, na wspomnienie lata :)

  

SERNIK NA JOGURTACH Z MLEKIEM W PROSZKU
tortownica 23cm

- 500g gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego
- 1 jajko
- 25g mąki ziemniaczanej lub budyniu
- 25g mąki pszennej
- 3 łyżki oleju
-100g cukru
-60g mleka w proszku
+ biszkopty do wyłożenia spodu
+ 100g borówek (lub innych drobnych owoców)

Wszystkie składniki krótko, ale dokładnie zmiksować. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, a na spodzie ułożyć biszkopty. Wylać masę jogurtową, a na wierzch wysypać borówki. Piec w 180 stopniach przez 45 min, aż wiezch będzie lekko zarumieniony. Podawać po schłodzeniu w lodówce :)
Smacznego!




1 komentarz: