.

wtorek, 22 września 2015

Wegańska zupa cebulowa


Zrobienie zupy cebulowej chodziło za mną od bardzo długiego czasu, ale za nic nie mogłam znaleźć czasu i okazji na jego przygotowanie. Niespodziewanie, zmieniło się to w momencie, kiedy na jakiś czas przeszłam na weganizm. Powstała wegańska zupa cebulowa. Sama w sobie wegańska, ale w zwykłej wersji można ją podać posypaną parmezanem. Aromatyczna, lekko słodka i rozgrzewająca. Idealna na jesień i zimę. Nie wiem, czy francuska, czy jakakolwiek inna, po prostu moja. Taka, jaka mi smakuje.

ZUPA CEBULOWA
2 porcje || wypadkowa przepisów z internetu

- 400g cebuli, obranej i posiekanej w piórka
- 1/2 pora, posiekanego
- 3 łyżki oleju kokosowego (lub innego)
- 1,5 szklanki bulionu warzywnego
- 2  drobno posiekane ząbki czosnku
- łyżeczka cukru
- po jednej łyżeczce: rozmarynu, tymianku, kminku i suszonej kolendry
- sól i pieprz
 + lekko czerstwe pieczywo i kolendra


W garnku rozgrzać olej i wrzucić na niego posiekane cebulę, czosnek i pora. Całość dusimy, mieszając co jakiś czas drewnianą łyżką, aż cebula zmięknie i zmieni kolor. W międzyczasie w moździerzu rozgnieść wszystkie przyprawy i dodać je do cebuli, a nastepnie wlać bulion. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Całość gotować pół godziny na średnim ogniu. Podawać w miseczkach, na wierzchu kładąc kromki pieczywa i posypując np. parmezanem albo wegańskim "serem". Wierzch podpiec w piekarniku na funkcji grill. Przed podaniem posypać niewielką ilością posiekanek kolendry.

Smacznego!

1 komentarz: