.

czwartek, 24 września 2015

Polenta dyniowo-szałwiowa


Dynia każdej jesieni oblega nasze kuchnie, a my co roku szukamy przepisów na to przepyszne i jakże uniwersalne warzywo. Tym razem przepis bardzo słoneczny, a  przy tym niezwykle jesienny. Dyniowa polenta mi smakowała jako swego rodzaju zupa, gęsta i bardzo pożywna, ale równie dobrze może stanowić dodatek do innych dań. Szałwia nieźle komponuje się z dynią, a całość najlepiej podkreślić startym parmezanem. Przepis banalny, więc do roboty, dyniowi maniacy!


DYNIOWO-SZAŁWIOWA POLENTA
1 spora porcja || inspiracja

- 50g kaszki kukurydzianej (polenty)
- 3 łyżki dyniowego pure
- 1/2 łyżeczki suszonej szałwii
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 3 łyżki tartego parmezanu
- łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz 

Kaszkę wymieszać w rondelku z 200ml wody i zagotować, często mieszając. Podczas podgrzewania, dodać pieprz i sól. Kiedy kasza zacznie gęstnieć dodać puree dyniowe, oliwę i parmezan. Na samym końcu dodać szałwię i kurkumę. Jeszcze chwilę podgrzewać, a następnie przełożyć kaszkę do naczynia. Podawać skropioną oliwą z oliwek i posypana parmezanem.

4 komentarze:

  1. zapiekana polenta... rozpływająca się w ustach..! pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie to wykombinowałaś. Nie przepadam za tą kaszą na słodko, ale myślę, że ta wersja bardzo by mi posmakowała :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Jako dyniowy maniak - zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń