.

sobota, 5 września 2015

Gnocchi z batatów i sos buraczkowy


Pewnie widząc same zdjęcie, zasugerować się można pomarańczowym kolorem i spodziewać, że zastanie się przepis na coś dyniowego. Na dynię przyjdzie jeszcze czas, to pewne, ale dziś coś równie smacznego. Bataty w roli głównej, ale razem z nimi intensywnie różowy kolega, też na "b" - burak. Oba słodkie słodkie warzywa, które w połączeniu tworzą wytrawny obiad na słodko ;-) Dlatego też lubię użyć sporo pieprzu i ziół, aby smak ten nieco zrównoważyć. 
Mówcie co chcecie, ale mi się taka kombinacja kolorystyczna na talerzu podoba! 
 

GNOCCHI Z BATATÓW
2 porcje

- 350g batatów
- 1 duże żółtko jaja
- 150g mąki pszennej
- szczypta soli
- pieprz
- + dodałam gałki muszkatołowej i cynamonu
Bataty umyć, obrać, pokroić, wrzucić do rondelka, zalać wodą, posolić i gotować pod przykryciem aż będą miękkie. Ugotowane odcedzić na sitku (ja nie wylewam wody aż używam jej potem do gotowania klusek), a następnie, gdy lekko przestygną ugnieść na gładkie puree, przetrzeć przez sito lub zmiksować.
 
Puree wymieszać z żółtkiem.. W osobnym naczyniu połączyć mąkę z solą i powoli dodawać do drugiej miski, zagniatając mąkę w ciasto. Po wsypaniu całej mąki zagnieść gładką kulę i wyrabiać ją chwilę na blacie. Ciasto formować w małe kuleczki (najlepiej umączonymi w mące ziemniaczanej dłońmi), a następnie odciskać na każdej rowki widelcem. Wrzucać do gotującej się, osolonej wody. Wyjmować kilka chwil po wypłynięciu na powierzchnię. Odcedzić na sitku. Od razu można podać lub najpierw podsmażyć na odrobinie tłuszczu.
 

SOS BURACZKOWY
2 porcje
 
- 2 średnie buraki
- 1/3 szklanki śmietany 18%, a najlepiej mleka kokosowego
- 1 mała cebula 
- łyżeczka oliwy z oliwek
- łyżeczka rozmarynu
- łyżeczka tymianku
- sól i pieprz

Buraki umyć i ugotować w skórce, w lekko osolonej wodzie, aż będą miękkie. Gdy lekko przestygną. Obrać je ze skórki i pokroić w półplasterki. 1/3 z nich lekko porozgniatać widelcem na papkę.
Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić obraną i posiekaną drobno cebulkę. Delikatnie ją podsmażyć intensywnie mieszając i dodać buraki - plasterki i te rozgniecione. Całość wymieszać i doprawić - solą, pieprzem oraz tymiankiem i rozmarynem, uprzednio ugniecionymi w moździerzu. Na koniec dodać śmiatankę. i energicznie połączyć ją z resztą składników (w wersji wegańskiej genialnie sprawdziłoby się mleko kokosowe).

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Batatów w tej wersji jeszcze nie jadłam, a zapowiada się niezwykle smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo, ale to bardzo lubię bataty :)

    OdpowiedzUsuń
  3. śmieszny pomysł, ale bardzo mi podpasował :)

    OdpowiedzUsuń