.

sobota, 19 września 2015

Fasolka pomidorowo-kokosowa




To, że pomidory genialnie komponują się z kokosem wiem nie od dziś. Jednak dopiero niedawno zdecydowałam się opracować jakiś konkretny przepis, w którym obydwa te smaki będą się równoważyć i uzupełniać. Fasolka w sosie pomidorowym nudna? Nie ta. To jest zdecydowanie zupełnie nowy wymiar smaku, a przy tym wegańskiego smaku :)



FASOLKA POMIDOROWO-KOKOSOWA
2 porcje

- puszka białej fasoli (czerwona też się nada)
- puszka pomidorów
- 1/2 puszki mleka kokosowego
- łyżka oleju kokosowego
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz

Na głębokiej patelni rozgrzać olej kokosowy. Wrzucić na niego drobno posiekaną cebulę i czosnek. Całość lekko podsmażyć, aż lekko się zeszkli. Wlać pomidory i dodać ziele angielskie. Wszystko podgrzewać na małym ogniu często mieszając. Pomidory powinny nieco się zredukować. Usunąć ziarenka ziela angielskiego. Dodać fasolę, sól i pieprz. Nadal gotować, aż potrawka będzie gęstnieć. Kiedy będzie osiągać pożądaną konsystencję, wlać mleko kokosowe i wymieszać. Fasolkę podawać np. z ryżem czy pieczywem i najlepiej w towarzystwie pietruszki lub kolendry.

3 komentarze:

  1. Super opcja na urozmaicenie zwykłej fasolki w sosie pomidorowej! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierwszy raz widzę taką konsystencję fasolki, którą uwielbiam! Chyba będę musiała spróbować odtworzyć, jak tylko kupię mleczko kokosowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje ulubione smaki w jednym, a teraz jest sezon na cieplutkie, sycące dania, więc trzeba zrobić :D

    OdpowiedzUsuń