.

środa, 5 sierpnia 2015

Nuggetsy z ciecierzycy



Na blogu od jakiegoś czasu jest przepis na "stary dobry" falafel - KLIK. Dziś jednak coś innego. W głównej roli również ciecierzyca. Tym razem będą to chrupiące z wierzchu,a  miękkie w środku, aromatyczne... kotleciki. Nieee... nuggetsy, ale same w sobie wegańskie i bezglutenowe. Ta nazwa zdecydowanie lepiej je określa. Ciecierzyca zastępuje tu kurczaka, ale w smaku zdecydowanie go wyprzedza. Nuggetsy podałam z maślanym ryżem, warzywami i sosem cytrynowo-miętowym. Dobre było...


NUGGETSY Z CIECIERZYCY
2 porcje

- 120g suchej ciecierzycy
- płaska łyżka przyprawy curry
- łyżeczka suszonej słodkiej papryki
- sól i pieprz
- ząbek czosnku
- 4 łyżki mąki ryżowej lub kukurydzianej
- olej do smażenia

Dzień wcześniej ciecierzycę zalać wodą i pozostawić do namoczenia.
Następnego dnia ugotować ją w tej samej wodzie, dodając szczyptę soli.
Ugotowaną ciecierzycę zmiksować z czosnkiem, przyprawami i 2 łyżkami mąki.
Z masy formować niewielki kotleciki, obtaczać w pozostałej mące i smażyć na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym oleju. Przed podaniem nuggetsy odsączyć na papierowym ręczniku. Najlepiej podać je z ulubionym sosem, u mnie - cytrynowo-miętowy.

SOS CYTRYNOWO-MIĘTOWY
2 porcje

- 5 łyżek jogurtu greckiego
- łyżka majonezu
- sok i skórka z połowy cytryny
- kilka gałązek mięty, umytych, posiekanych
- sól i pieprz

Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać.

5 komentarzy:

  1. Zastanawiam się czy jest jakaś potrawa, której się nie da przerobić na wegańską. Już chyba nic mnie nie zaskoczy xD

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma nic niemozliwego. Nuggetsy bez miesa? Czemu nie. Wygladaja przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Do zrobienia! Ja kotleciki, nuggetsy i inne cuda z ciecierzycy mogłabym jeść non-stop :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne! Koniecznie muszę je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń