.

piątek, 14 sierpnia 2015

Czekoladowe ciasto drożdżowe ze śliwkami





Udało się! Udało mi się upiec drożdżówkę w kakaowej wersji. Do tego taką, która nie jest zakalcowatym kapciem. Niczego nie ujmując klasycznym, jasnym wersjom muszę stwierdzić, że ta jest naprawdę interesująca - kakao w jakiś dziwny sposób dobrze komponuje się ze smakiem drożdży. Do tego ukochane śliwki (już niedługo sezon, więc w sam raz!) i kruszonka, ale też nie zwykła, bo kawowa. Ciasto zebrało pozytywne oceny, więc śmiało mogę zachęcić do spróbowania, nawet tych, co z drożdżami mają na pieńku.


CZEKOLADOWE CIASTO DROŻDŻOWE ŚLIWKAMI i kawową kruszonką
1 tortownica lub średnia foremka

- 500g mąki pszennej
- 250ml mleka
- 120g stopionego masła (ew. oleju)
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 60g posiekanej gorzkiej lub mlecznej czekolady
- 100g cukru
- 3 jajka
- 50g świeżych drożdży
- szczypta soli
- 400g wypestkowanych śliwek
kruszonka:
- 2 łyżki masła 
- 3 czubate łyżki mąki
- 2 łyżki cukru
- płaska łyżka kawy rozpuszczalnej
- szczypta soli

Mleko podgrzać w rondelku. Dodać połowę cukru, 4 łyżki mąki i pokruszonej drożdże. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 20 min. 
Do dużej miski przesiać mąkę, sól, kakao i resztę cukru, a także rozkłócone jajka i stopione masło.
Do miski z mąką wlać zaczyn drożdżowy i wyrobić gładkie ciasto. Dodać posiekaną czekoladę i całość wyrabiać kilka minut, aż ciasto nie będzie się kleić. 
Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozłożyć. Na wierzchu poukładać połówki śliwek (skórką do dołu). Ciasto pozostawić na 30min. do wyrośnięcia (podwojenia objętości) w ciepłym miejscu. 
W tym czasie przygotować kruszonkę rozcierając wszystkie składniki palcach tworząc grudki.
Kruszonką posypać wyrośnięte ciasto i piec je w 180 stopniach przez ok 50 min., do suchego patyczka.
Kroić najlepiej po lekkim przestudzeniu.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Chyba jeszcze nie jadłam czekoladowego drożdżowego - muszę zapamiętać ten pomysł:)

    OdpowiedzUsuń