.

wtorek, 7 lipca 2015

Zupa krem z groszku z miętą

 

Tym razem zapraszam Was na pyszną, lekką zupę. Zieloną - bo z groszku zielonego i z dodatkiem świeżej mięty. Tej nie wolno żałować - ma być dużo! Ona daje wspaniały efekt orzeźwienia i sprawia, że smak nie jest mdły. Dla fanów zdrowych, zielonych zupek polecam też zupę z brokuła - klik.

ZUPA KREM Z GROSZKU Z MIĘTĄ
2 porcje

- 300g mrożonego groszku zielonego
- 1 marchewka
- szklanka bulionu p. warzywnego lub wody
- ząbek czosnku
- 1/3 szklanki śmietanki 18% lub 30% (ew. mleczka kokosowego czy innego zamiennika)
- sól i pieprz
- kilka gałązek świeżej mięty (nie żałować ;)

Marchewkę umyć, obrać i pokroić. Groszek ugotować razem z marchewką wg przepisu na opakowaniu - w wodzie lub w bulionie. Pod koniec gotowania dodać pokrojony czosnek i miętę. Całość zmiksować na gładki krem. Dolać śmietankę, sól i pieprz. Podgrzewać nie za długo, do zgęstnienia zupy.
Podawać przyozdobioną listkami mięty, ziarenkami groszku, z grzankami lub chlebem.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Ma cudowny kolor!
    Chyba taką zrobię - może przywoła lato z powrotem...? ;)

    OdpowiedzUsuń