.

piątek, 3 lipca 2015

Wegańskie burgery z fasoli

Można by rzec - wegańsko-wegetariański hit. Popularne w przyjaznych dla "niemięsnych" knajpach. Z powodzeniem imitują mięso. Chociaż ja osobiście nie nazwałbym tego "imitacją". To coś zupełnie innego - inny smak, konsystencja. Burgery z fasoli. Pewnie nie idealne, ale smakowały. 
A Wy, z czym je podacie?

BURGERY Z FASOLI
2 kotlety || korzystałam z tego przepisu

- puszka czerwonej fasoli
- mała cebulka
- ząbek czosnku
- 3 łyżki bułki tartej / mąki owsianej, kukurydzianej itp.
- kilka gałązek pietruszki
- po 1/2 łyżeczki: słodkiej papryki, ostrej papryki + dowolne ulubione przyprawy 
- sól i pieprz
- olej do smażenia

Czosnek i cebulkę posiekać i podsmażyć na odrobinie oleju. 
Fasolę zmiksować na prawie całkiem gładki krem z pietruszką i dodać czosnek z cebulką.
Całość doprawić solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami oraz dodać bułkę tartą lub dowolną mąkę.
Masę bardzo dokładnie wymieszać. 
Na patelni rozgrzać olej. Z masy formować kotlety i smażyć je na złocisty kolor z obu stron.
Burgery można przygotować także w piekarniku - najpierw podsmażyć je delikatnie na małej ilości oleju, a następnie przełożyć na blaszkę z papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach przez 15 min.
Burgery podawać w utostowanej bułce z warzywami i np. ulubionym sosem.
U mnie: bułka ciabatta, pomidor, rukola, musztarda.
Smacznego!

Serdecznie zapraszam do wypełnienia króciutkiej ankiety po prawej stronie. Można udzielić kilku odpowiedzi.


1 komentarz: