.

piątek, 10 lipca 2015

Ryżowe ciasto z czereśniami


W zorganizowanej na blogu niedawno ankiecie zagłosowaliście m.in. na lekkie, dietetyczne słodkości.
Wytrawnie było ostatnio, więc zabrałam się za wypieki. Wychodząc Wam na przeciw, przedstawiam proste, letnie ciasto z owocami. Wybrałam czereśnie, bo ostatnie bardzo je lubię. Ciasto ma mało cukru, który śmiało można zastąpić ksylitolem, mało tłuszczu i jest bezglutenowe, za sprawą użycia mąki ryżowej.
Nic, tylko do roboty!

CIASTO RYŻOWE Z CZEREŚNIAMI
foremka 23-25cm średnicy

- 250g mąki ryżowej
- 2 duże jajka
- 150g jogurtu naturalnego
- łyżka oleju
- szczypta soli
- 60g cukru / ksylitolu
- łyżka ekstraktu z wanilii
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 200g czereśni (z pestkami)

Jajka ubić z cukrem na pianę. Wymieszać z jogurtem, ekstraktem z wanilii i olejem.
Do płynnych składników przesiać mąkę, sodę i sól.
Ciasto wymieszać delikatnie szpatułką.
Czereśnie umyć, pozbawić pestek i pokroić na połówki. Delikatnie połączyć je z ciastem.
Masę wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 180 stopniach przez 35-40min (do suchego patyczka).
Po wystudzeniu polałam ciasto rozpuszczoną gorzką czekoladą.


7 komentarzy:

  1. Cudowne ciasto. Musi być pyszne tym bardziej z czereśniami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wersja prezentuje się bardzo apetycznie :) Pewnie zamieniłabym tylko mąkę na jakąś razową bo nie posiadam ryżowej.

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda na baaardzo smaczne :) biorę ten kawałek ! :

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, niezwykle kusząco się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chętnie wypróbuję ten przepis :)
    http://dominikamorys.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń