.

środa, 15 lipca 2015

Gotowany sernik porzeczkowy



Kiedy dostaje się w podarunku wiadro świeżo zerwanych na wsi czarnych porzeczek, to grzechem wydaje mi się, żeby nie zrobić z ich użyciem jakiegoś ciasta. Dlatego, oprócz dodania do placków, zrobienia przetworów i jedzenia "tak po prostu", porzeczki wylądowały w pysznym serniku, a w dodatku serniku bez pieczenia - co dużą zaletą jest. Serniki gotowane uwielbiam, tak samo jak te małe czarne owoce. Ciasto zniknęło w pierwszy dzień po przygotowaniu i, nieskromnie mówiąc, zebrało sporo pochwał ;)
 

GOTOWANY SERNIK PORZECZKOWY
blaszka 25x30 cm

- 0,5kg serka kremowego lub twarogu sernikowego
- 0,5 kg gęstego serka homogenizowanego
- 4 jajka
- 250g cukru
- 3 łyżki masła
- 3 opakowania budyniu śmietankowego (łącznie 120g proszku) _odrobina mleka
- 500g przebranych i umytych czarnych porzeczek
- szczypta soli
- 3 małe opakowania herbatników maślanych (w sumie ok. 30 sztuk)
- 400ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
- 5 łyżek cukru pudru.

350g porzeczek rozgnieść widelcem, pozostawiając nieco owoców w całości.
W garnku o grubym dnie zmiksować oba rodzaje sera, jajka, cukier, 2 budynie i szczyptę soli. Dodać masło i garnek postawić na ogniu. Całość delikatnie podgrzewać, cały czas mieszając trzepaczką lub szpatułką, by masa nie przypaliła się od spodu. Całość bardzo zgęstnieje, jak budyń. Do osobnej miseczki odłożyć ok.1/2 masy.
Do części która pozostała w garnku dodać rozmieszany w odrobinie mleka lub wody ostatni budyń oraz rozgniecione porzeczki. Całość znów zagotować i dokładnie wymieszać.

Foremkę wyłożyć folią spożywczą. Na spód ułożyć herbatniki. Na nie wylać połowę fioletowej, porzeczkowej masy i równomiernie rozprowadzić. Na wierzch znów ułożyć herbatniki, na nich rozprowadzić jasną, nie-porzeczkową masę. Na to znów herbatniki i pozostała część porzeczkowej masy.
Na wierzch wysypać pozostałe 150g porzeczek

Śmietankę ubić z cukrem pudrem i równomiernie rozsmarować na wierzchu ciasta.
Ciasto pozostawić na min. kilka godzin w lodówce, choć najlepsze jest oczywiście następnego dnia.
Smacznego!

* W wersji lżejszej można użyć jedynie chudego twarogu sernikowego, zamiennika cukru, np. ksylitolu i pełnoziarnistych herbatników.

5 komentarzy:

  1. Na sam opis tego ciasto pociekła mi ślinka *.*

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudownie :)
    Ach, żeby mi ktoś chciał sprezentować czarne porzeczki, choćby i kubeczek...

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacja!

    http://lifeofangiee.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń