.

środa, 3 czerwca 2015

Lekki sernik jogurtowy

 
Kto powiedział, że sernik musi być z... sera? Ja, od kiedy upiekłam ten dzisiejszy, wiem, że żaden twaróg czy ser nie jest konieczny. Jogurtowy sernik, choć smakuje nieco inaczej, bez wątpienia dorównuje klasycznej wersji. Jest bardzo delikatny, lekko piankowy, ale przy tym niezwykle kremowy - że aż rozpływa się w ustach. Genialny wręcz z owocami, a w moim przypadku z dżemem jagodowym. Przy tym wszystkim nie dodajemy do niego dodatkowego tłuszczu, jest bezglutenowy, możemy użyć zamiast cukru, ksylitolu (czy jak ktoś musi - słodzika, choć nie polecam!), co czyni go całkiem dietetycznym ciastem. Zatem do dzieła!



SERNIK JOGURTOWY
tortownica ok.20-23cm 

- 800g jogurtu greckiego (2 duże kubki)
- 3 duże jajka
- 2 budynie w proszku waniliowe lub śmietankowe (dałam 1 + 3 łyżki mąki ziemniaczanej)
- 60g cukru pudru lub miodu (albo zamiennik) - ilość słodzidła wg uznania
- łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
- ekstrakt waniliowy

Białka ubić na sztywną pianę z sokiem z cytryny i solą.
Pozostałe składniki zmiksować. Dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać.
Masę przełożyć do wyłożonej papierem tortownicy.
Sernik piec w 180 stopniach przez około godzinę. Po tym czasie powinien być on lekko rumiany, ale na środku może być lekko galaretowaty. Piekarnik wyłączyć i pozostawić uchylone drzwiczki do jego wystudzenia. Sernik przed podaniem schłodzić min. kilka godzin w lodówce. 
Ja podałam z dżemem jagodowym i cukrem pudrem. Z owocami smakuje zdecydowanie najlepiej!

4 komentarze:

  1. Lubię jogurtowe serniki - są takie lekkie i delikatne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernik świetny na lato :) pychota!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyszedł pyszny, pasuje do niego też mus z truskawek, polecam!

    OdpowiedzUsuń