.

poniedziałek, 22 czerwca 2015

Kokosowy ryż z pomidorową soczewicą


Pomysłów na soczewicę pojawiło się na blogu już kilka. Wciąż przychodzą mi do głowy nowe pomysły na jej przygotowanie. Lubię ją , bo jest łatwa i szybka do ugotowania, a można dowolnie kombinować z jej smakiem. Dziś propozycja wegańska i bardzo aromatyczna,a to ze względu na połączenie pomidorów i ostrych przypraw z delikatnym kokosowym ryżem.

KOKOSOWY RYŻ Z POMIDOROWĄ SOCZEWICĄ
2-3 porcje

- woreczek ryżu
- 3/4 szklanki mleczka kokosowego
- 80g soczewicy czerwonej
- ząbek czosnku
- puszka pomidorów
- pół posiekanej czerwonej papryki
- mała cebulka
- przyprawy: ostra i łagodna papryka, zioła prowansalskie
- sól i pieprz

Soczewicę ugotować (nie na bardzo miękko) wg przepisu na opakowaniu.
Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć posiekany czosnek i cebulkę, by lekko się zeszkliły. Dodać pomidory i całość podgrzewać. Wrzucić soczewicę i paprykę. Całość doprawić solą, pieprzem i przyprawami. Smażyć, mieszając łopatką, aż wszystkie składniki się połączą i woda nieco odparuje, a całość zgęstnieje.

Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu, z tym, że część wody zastąpić 3/4 szklanki mleczka kokosowego. 
Ryż podawać na ciepło z soczewicą.

Smacznego!


Serdecznie zapraszam do wypełnienia króciutkiej ankiety po prawej stronie. Można udzielić kilku odpowiedzi.

4 komentarze:

  1. świetny pomysł. Zjadłabym takie cudo!

    OdpowiedzUsuń
  2. robiłam kiedyś podobną potrawkę z tym, że bez dodatku mleczka kokosowego. na pewno następnym razem wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. całkowicie trafiłaś w moje kubki smakowe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszne, pożywne danie i kolejny dowód na to, że bezmięsne dania są wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń