.

piątek, 5 czerwca 2015

Ciasto z kremem, truskawkami i bezą


Na dworze upał, czerwiec się rozpoczął, sezon truskawkowy lada chwila będzie w pełni. Tego czasu po prostu nie można przegapić.


Jeżeli miałabym wskazać jakieś ciasto idealne na lato i na wakacje, to wybrałabym właśnie to. Głównie dlatego, że są truskawki i krem z bitą śmietaną - połączenie typowe na wakacyjnych wojażach.  Napisałabym, że rozpływa się w ustach i jest świetnie wyważone w smaku - nie jest za słodkie, ale myślę, że przekonywać do niego nie trzeba...


CIASTO Z TRUSKAWKAMI, KREMEM I BEZĄ
blaszka 20x30 cm

ciasto:
- 300g mąki tortowej
- 180g zimnego masła
- 4 żółtek
- 4 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
truskawki:
- 1 kg truskawek
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru
krem:
- 400ml śmietany kremówki
- 250g mascarpone
- 3 łyżki cukry pudru
- wanilia
beza:
- 4 białka (pozostałe z ciasta)
- 170g drobnego cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.

Mąkę mieszamy z pozostałymi suchymi składnikami. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i żółtka. Zagniatamy szybko gładkie ciasto i wstawiamy do lodówki.

Truskawki pokroić na mniejsze części, a część rozgnieść widelcem i wymieszać z mąką ziemniaczaną i cukrem.

Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wyłożyć rozwałkowane kruche ciasto i ponakłuwać je widelcem. Zapiec w 200 stopniach przez 15 min. do lekkiego zarumienienia. Po tym czasie na wierzch ułożyć nadzienie truskawkowe i piec do jego lekkiego ścięcia się z wierzchu - ok. 10-12 min.

Przygotować bezę. Białka ubijać dodając sok z cytryny i stopniowo, po jednej łyżce cukier, aż do osiągnięcia lśniącej i gęstej piany. Dodać mąkę ziemniaczaną i połączyć. 

Po upieczeniu ciasta z truskawkami należy je wystudzić oraz obniżyć temperaturę piekarnika. Na wyłożoną papierem blaszkę o tych samych wymiarach, co do ciasta wyłożyć bezę i pofalować jej wierzch. Piec w 160 stopniach przez ok. 30 min, aż beza będzie lekko zarumieniona z wierzchu. Pozostawić do całkowitego wystudzenia przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Przygotować krem. Wszystkie składniki muszą być schłodzone w lodówce przez kilkanaście godzin.
Mikserem ubijać razem wszystkie składniki, aż do uzyskania gęstego kremu. Należy uważać, aby go nie "przebić". Krem nałożyć na ciasto z truskawkami, wyrównać, a na wierzch delikatnie przełożyć bezę.
Ciasto schłodzić przed podaniem.

18 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smakowicie. To połączenie typu Eton Mess ...mmm. Muszę spróbować! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne :) Krem, beza, truskawki - pełnia szczęścia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. WYŚMIENITE CIACHO! CHĘTNIE TAKIE ZROBIĘ .. ;) A ZAPRASZAM NA MÓJ POMYSŁ NA LEKKIE CIASTO Z TRUSKAWKAMI I JOGURTEM: POZDRAWIAM:
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2015/06/ciasto-truskawkowo-jogurtowe.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Prawdziwa truskawkowa rozpusta:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Proszę podać wymiary blaszki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na samym początku przepisu jest wymiar blaszki!!!

      Usuń
  6. Same pyszności w jednym kawałku))

    OdpowiedzUsuń
  7. blaszka 20x30 cm

    OdpowiedzUsuń
  8. Fantastyczne połączenie...truskawki i beza...pycha:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto jest bardzo pyszne, zrobiłam je przedwczoraj i wszyscy się zajadali :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Obawiam się troszkę czy beza będzie dobrze pokrywała warstwę kremu. Nie będzie sie łamać. Prosze o poradę, bo przepis bardzo zachęcający...

    OdpowiedzUsuń
  11. Super wygląda i na pewno tak samo smakuje!!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. spod to zakalec! masakra a wszystko robiłam tak jak w przepisie i zaznaczam nie jestem nowiciuszka bo dużo piekę, gora pycha jednak na spód zrobiłabym ucierane z truskawkami zamiast tego zakalczyka

    OdpowiedzUsuń
  13. czyli całe ciasto piecze się pół godziny? bez bezy oczywiście

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciasto robiłam juz kilka razy. I z truskawkami a wczoraj z malinami. Jest przepyszne!!! A co do zakalca. Kruche pieke wg tego przepisu natomiast dodaje łyżeczkę proszku do pieczenia i ciasto nie jest juz zakalcowate :) POLECAM

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciasto ok.tylko krem wyszedł bardzo lejący...? Robiłam wszystko z godnie z przepisem...nie wiem co jest grane....

    OdpowiedzUsuń