.

piątek, 1 maja 2015

Lekkie ciasto owsiane z jagodami i kokosem


Dziś, w pierwszy dzień majowego wypoczynku, przychodzę z pomysłem na lekkie i zdrowe, owsiane ciasto z jagodami i kokosem. Przy użyciu mąki, może być nawet bezglutenowe  Jestem pewna, że przypadnie Wam do gustu. Jest idealne na majówkę, a w szczególności na sezon jagodowy, który tak naprawdę już niedługo. Ja użyłam słoikowych jagód, chcąc wykorzystać zapasy, ale sprawdziły się równie dobrze. Nadadzą się też jednak inne owoce. Do dzieła!




CIASTO OWSIANE Z JAGODAMI I KOKOSEM
1 blaszka 20x20cm

- 140g płatków owsianych
- 60g dowolnej mąki
- 2 jajka
- 120g jogurtu naturalnego
- 50g cukru trzcinowego lub ksylitolu
- 2 łyżki oleju o neutralnym smaku
- szczypta soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- odrobina ekstraktu waniliowego
+ 3/4 szklanki jagód
+ chipsy lub wiórki kokosowe

W jednej misce wymieszać suche, a w drugiej mokre składniki. Następnie połączyć zawartość obu misek. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Na wierzch wyłożyć równomiernie jagody i posypać kokosem. Piec w 180 stopniach do suchego patyczka, czyli około 30min.

Smacznego i miłej majówki!

4 komentarze:

  1. wspaniałe i zdrowe ciacho, które może umilić wolne majówkowe chwile :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nic dodać, nic ująć! Świetne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialne! na pewno niedługo spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń