.

sobota, 9 maja 2015

Ciasto mango i kremem twarożkowym

Dziś przepis na słoneczne ciasto z mango. Jest bardzo aromatyczne, za sprawą kurkumy i imbiru, a także miodu, dodanego do nietypowego, twarożkowego kremu. Wierzch pokryty jest słodkim mango. Ja użyłam mango ze słoika z zeszłego lata, ale spokojnie można użyć takiego z puszki. Ciasto łatwo się przygotowuje, a potem ładnie prezentuje się na talerzu. Polecam na lato i nie tylko!


CIASTO Z MANGO I KREMEM TWAROŻKOWYM 
kurkumą i imbirem
blaszka 20x30cm

ciasto:
- 200g mąki pszennej
- 50g mąki kukurydzianej
- 1 jajko
- 100g stopionego i ostudzonego masła
- 100g cukru
- 150g jogurtu naturalnego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- łyżeczka kurkumy

Oddzielnie wymieszać suche i oddzielnie mokre składniki. Następnie wymieszać zawartość obu misek. Masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec do zarumienienia wierzchu w 180 stopniach (ok. 30 min.)

krem:
- 300g twarogu
- 4 duże łyżki miodu
- 4 łyżki stopionego masła
- łyżeczka otartej skórki z pomarańczy

Wszystkie składniki zmiksować na gładki krem, ewentualnie dodając odrobinę mleka lub zalewy z mango.

wierzch:
- 300g mango z puszki
- płaska łyżeczka suszonego imbiru
- łyżeczka żelatyny rozpuszczona w odrobinie wrzątku i ostudzona

Nadmiar zalewy z mango odlać, lub dodać do kremu. Kawałki owoców wymieszać z żelatyną i imbirem.

Upieczone i całkowicie wystudzone ciasto rozkroić na pół i jedną część posmarować równomiernie kremem twarożkowym. Przykryć drugą częścią. Na wierzch ułożyć mango. 
Ciasto schłodzić w lodówce i kroić ostrym nożem.

Smacznego!


3 komentarze:

  1. wspaniale musi smakować:) Mango uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne ciasto ;) mango uwielbiam w każdej postaci. Przepis wydaje się dość trudny, ale myślę, że z pomocą mamy uda mi się wyczarować tak cudowne ciasto ;)

    OdpowiedzUsuń