.

piątek, 22 maja 2015

Biscotti z herbatą i figami


Co jak co, ale jestem pewna, że TE ciastka są po prostu najlepszymi ciastkami do popołudniowej (albo i porannej ;) herbatki... albo kawki. Z pewnością je znacie, to rodzaj włoskich ciasteczek-sucharków. Kilkakrotnie dane mi było spróbować takich ze sklepu. Smakują genialnie właśnie maczane w gorącym napoju, kiedy to lekko miękną i rozpuszczają się w ustach. W herbacianych klimatach, ze słodkimi figami i orzechami zyskują nowe oblicze.


BISCOTTI HERBACIANE z figami
ok. 15 ciastek

- szklanka mąki pszennej (u mnie pół na pół z krupczatką)
- 1 duże jajko
- 100g drobnego cukru 
- łyżka stopionego masła
- trzy torebki prawdziwej herbaty
- wanilia
- szczypta soli
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- garść suszonych fig
- 3 łyżki słonecznika
- 3 łyżki pestek dyni
- 3 łyżki posiekanych orzechów laskowych

Jajko roztrzepać w misce razem z cukrem. 
Do tego przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, dodać susz herbaciany, masło, wanilię, posiekane figi, słonecznik, pestki dyni i orzechy. 
Wilgotnymi dłońmi uformować bochenek, przełożyć go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 175 stopniach przez 25 minut. Następnie wyjąć, ostudzić i pokroić go na ok. 1 cm plastry. Każdego z nich ułożyć płasko na blaszce i piec jeszcze 15 minut w 180 stopniach.  Można regulować czas pieczenia w zależności, jak bardzo przypieczone ciastka chcemy :)
Ciastka wystudzić na kratce i podawać koniecznie z kawą lub herbatą.

Smacznego!
I miłego, słenecznego weekendu!


1 komentarz:

  1. Do opisu wkradł się mały błąd - powtórzenie paru słów.
    A co do ciasteczek to nie moge się doczekać aż spróbuję ich w oryginale. Ale na pewno wcześniej zrobię je sama ;)

    OdpowiedzUsuń