.

wtorek, 14 kwietnia 2015

Kurczak w pomarańczach


Na blogu ostatnio bardzo słodko, toteż postanowiłam zaprezentować dziś dla odmiany, jakiś pomysł na obiad. Kurczak w pomarańczach, czyli szybki i bardzo aromatyczny pomysł. Ładnie prezentuję się na talerzy, dzięki swojemu słonecznemu kolorowi i idealnie komponuje się z ryżem. Co tu dużo mówć, spróbujcie koniecznie!

KURCZAK W POMARAŃCZACH
2 porcje || przepis domowy

- 2 piersi z kurczaka (na 2 porcje)
- 1 duża pomarańcza
- 1 średni pomidor
- pół czerwonej papryki
- 2 łyżki oliwy
- ząbek czosnku
- po płaskiej łyżeczce: przyprawy curry i słodkiej papryki
- szczypta cynamonu
- sól i pieprz
- np. ryż do podania

Kurczaka umyć i pokroić na kawałki.
Rozgrzać patelnię. Na oliwie zeszklić posiekany drobno czosnek, wrzucić kawałki kurczaka i podsmażyć. Dodać pokrojoną na mniejsze kawałki paprykę oraz pomidora. Z połowy pomarańczy zetrzeć skórkę.
Pomarańczę (bez skórki ;) pokroić na małe cząstki i dodać na patelnię. Całość przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu ok. 10 min. Po tym czasie doprawić curry, papryką, cynamonem, solą i pieprzem. Podawać na ciepło, najlepiej z ryżem.
Smacznego ;-)

2 komentarze: