.

czwartek, 5 marca 2015

Szarlotka z bezą, przepyszna


Prosta i pyszna...nieee... przepyszna! Taka, która zniknęła w mgnieniu oka i wszyscy żałowali, że się skończyła. Taka, że była proszona o ponowne jej upieczenie, albo o przepis. Spróbujcie, choć na pewno dobrze ją znacie ;)


SZARLOTKA Z BEZĄ
przepis domowy || duża blacha/ w zależności od grubości ciasta

ciasto:
- 400g mąki tortowej
- 125g zimnego masła
- 4 żółtek
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- szklanka cukru (można mniej)
- szczypta soli
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka proszku do pieczenia

nadzienie:
- mus z jabłek taki jak TU -1 słoik albo cienko pokrojone jabłka 5-6 sztuk
- cukier
- cynamon
- 2-3 łyżki bułki tartej
beza:
- 4 białka (pozostałe z ciasta)
- 170g drobnego cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.





Mąkę mieszamy z pozostałymi suchymi składnikami. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i żółtka. Do śmietany dodajemy sok z cytryny i dodajemy do reszty składników. Zagniatamy szybko gładkie ciasto i wstawiamy do lodówki.
Przygotowujemy nadzienie mieszając jabłka z cukrem, cynamonem i bułką tartą. Schłodzone ciasto wałkujemy i wykładamy nim natłuszczoną i obsypaną bułką tartą płaską formę (może być na tartę, ale z podanych porcji wychodzi duże ciasto), spód i lekko brzegi. Nakładamy nadzienie jabłkowe i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25-30min. - aż ciasto będzie upieczone.
Przygotować bezę. Białka ubijać dodając sok z cytryny i stopniowo, po jednej łyżce cukier, aż do osiągnięcia lśniącej i gęstej piany. Dodać mąkę ziemniaczaną i połączyć. 
Na upieczony spód z jabłkami nałożyć bezę i znów piec - tym razem 150 stopni, do momentu aż beza będzie sucha i lekko rumiana z wierzchu - ok. 30-40min.
Kroić po wystudzeniu i podawać.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Moja mama bezę robi chyba z białek i budyniu ;) to ciekawe, że wystarczy sama mąka ziemniaczana! Twoja beza wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń