.

poniedziałek, 23 marca 2015

Krem z białej czekolady


Banalny wręcz przepis na białoczekoladowe cudo dla białoczekoladowych maniaków. Idealny dodatek do wszelakich słodkości - lodów, ciast, ciastek, placków, a nawet jako smarowidło do chleba. Spróbujcie, po prostu.

KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY
1 mały słoiczek || przepis własny

- 100g białej czekolady
- 80 ml śmietanki kremówki
- ew. ziarenka z 1/3 laski wanilii

Czekoladę posiekać na drobne kawałki i wsypać do miseczki. Śmietankę zagotować ( z ewentualnym dodatkiem wanilii). Gorącą zalać czekoladę, odczekać chwilę i całość wymieszać aż do rozpuszczenia się wszystkich kawałków czekolady. Krem przelać do słoiczka, zakręcić, przestudzić i przechowywać w lodówce. Tam nabierze gęstej konsystencji. Jeżeli chcemy bardziej płynną, jak sos, należy dać 100ml śmietanki i przed podaniem wyciągnąć z lodówki wcześniej.

1 komentarz: