.

sobota, 28 marca 2015

Ciasto na zsiadłym mleku z owocami






Ciasto to powstało w zasadzie z konieczności. Konieczności (przeterminowanego, jak wskazywała data na opakowaniu) zsiadłego mleka, które jak się okazało zepsute jeszcze nie jest. Pokombinowałam, pomieszałam i wyszło przepyszne, wiosenno-letnie ciasto. Wilgotne, ale nie zakalcowate. Puszyste i delikatne. Z owocami na wierzchu, idealne na podwieczorek w ciepły dzień, do kubka herbaty...



CIASTO NA ZSIADŁYM MLEKU Z OWOCAMI
tortownica średniej wielkości || przepis domowy

- 260g (2 szklanki) mąki pszennej
- pół szklanki oleju
- 1 jajko
- 200g (szklanka) cukru
- 200g (szklanka) zsiadłego mleka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- skórka otarta z 1/3 cytryny
 + owoce (u mnie kiwi i borówki)

Jajko zmiksować z z cukrem, aż ten nieco się rozpuści i powstanie jasna masa. Dodać zsiadłe mleko oraz olej, a następnie całość wymieszać szpatułką. Przesiać mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i sodą, dodać skórkę z cytryny. Ciasto wymieszać szpatułką, przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Na wierzchu ułożyć owoce (można dodatkowo posypać wierzch kruszonką). Ciasto piec w 180 stopniach przez około godzinę - stan upieczenia sprawdzamy patyczkiem. Kroić po przestudzeniu. Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Takie lekkie, puchate ciasto, idealne na wiosnę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. W blaszce (o jakiej średnicy) najlepiej piec to ciasto?

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy zamiast mleka mozna uzyc maslanki?

    OdpowiedzUsuń