.

sobota, 21 lutego 2015

Ciecierzyca na ostro z warzywami


Ciecierzyca jest doskonałym pomysłem na obiad i można z niej wyczarować prawdziwe kulinarne cuda. Z warzywami lubię ją najbardziej, szczególnie mocno doprawioną i aromatyczną. Oto przepis na smaczną, nawet drugiego dnia, ciecierzycę, do tego banalną w wykonaniu.


CIECIERZYCA NA OSTRO Z WARZYWAMI
2-3 porcje || przepis własny

- 130g suchej ciecierzycy
- 1 papryka
- 1 mała cukinia
- 3 łyżki kukurydzy z puszki
- 1 pomidor
- garść ugotowanej fasolki szparagowej
- ząbek czosnku
- pół cebuli
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki chili
- 1/2 łyżeczki imbiru suszonego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól i pieprz
- pietruszka do podania

Ciecierzycę namoczyć kilka godzin, odlać wodę i ugotować do miękkości w świeżej.
Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić posiekaną drobno cebulę i czosnek i zeszklić je. Dodać pokrojoną paprykę i pomidora, plasterki cukinii i strączki fasoli. Chwilę podsmażyć. Dodać ciecierzycę oraz kukurydzę. Całość dusić pod przykryciem kilka-kilkanaście minut aż składniki się połączą. 
Doprawić solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami i dusić jeszcze chwilę. 
Podawać na ciepło z ryżem lub pieczywem, posypane posiekaną pietruszką.

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam potrawki ze strączkowymi roślinami! A z ciecierzycy robiłam tylko zupę - wygląda świetnie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne dla mnie, ciecierzycę wprost uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Noop...czuję się zachęcona! ;) Tylko jak zwykle nie pamiętam odpowiednio wcześnie zalać ciecierzycy ;-P

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciecierzycę bardzo lubię, fakt ona potrzebuje dużo przypraw aby nadać jej charakteru :) Ta propozycja bardzo mi się podoba :) Owszem ciecierzycę lubię ale gotowanie jej doprowadza mnie do szału ;p

    OdpowiedzUsuń