.

sobota, 10 stycznia 2015

Waniliowe pączki serowe




Doskonale zdaję sobie sprawę, że do Tłustego Czwartku jeszcze trochę czasu, ale uznałam, że na dobre pączki, a właściwie pączuszki, zawsze jest dobra pora, toteż przepis dodaję, tym bardziej, że jest prosty, a do jego wykonania nie musicie bawić się z niesfornymi drożdżami. Najwyżej poczeka do Karnawału, chociaż tak naprawdę często jadałam je u koleżanki i wcale nie musiała być ku temu okazja ;)




WANILIOWE PĄCZKI na serku homogenizowanym
przepis domowy || dwa talerze małych pączków

- 2 opakowania po 150g serka homogenizowanego waniliowego
- 2 duże jajka lub trzy małe
- 400-450g mąki + do podsypania
- 3-4 łyżki cukru
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
 +olej do smażenia

Postępować, jak na zdjęciu powyżej. 
Roztrzepać jajka z cukrem, wmieszać serek. Dodać przesianą mąkę z solą, proszkiem i sodą. Zagnieść miękkie, jednolite ciasto i przełożyć je na blat. Wyrobić chwilę, podsypując minimalną ilością mąki. Ciasto rozwałkować na grubość 2-3cm i wycinać z niego kółeczka lub oponki. W szerokim garnku rozgrzać olej (tyle, by było go kilka cm od dna). Sprawdzić, czy jest rozgrzany, wrzucając kawałeczek ciasta i patrząc czy się od razu smaży. Wtedy kłaść pączki na olej i smażyć do zarumienienia z obu stron. łyżką cedzakową zdejmować je na ręcznik kuchenny. Jeszcze ciepłe obsypać cukrem pudrem lub drobnym cukrem z cynamonem.
Najlepsze ciepłe!



oponki, jak ktoś woli :)

4 komentarze: