.

sobota, 24 stycznia 2015

Soczewica na zielono


Ostatnio bardzo polubiłam się z soczewicą, szczególnie jej zieloną wersją. Dzisiaj pomysł na iście wiosenną i lekką wersję - soczewicę na zielono z dużą ilością warzyw oraz ziół, na końcu koniecznie posypaną tartym parmezanem. Szybka i smaczna!


SOCZEWICA Z ZIELONYMI WARZYWAMI
2 porcje

- szklanka zielonej soczewicy
- pół brokuła
- pół zielonej papryki
- pół średniej cukinii
- garść groszku cukrowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ząbek czosnku
- gałązka pietruszki
-
- łyżeczka suszonego rozmarynu
- łyżeczka suszonego tymianku
- sól i pieprz
 + tarty parmezan i ryż czy ziemniaki do podania

Soczewicę ugotować w wodzie wg przepisu na opakowaniu.
Warzywa umyć i pokroić - paprykę w grubą kostkę, cukinię w plasterki, strączki groszku na pół.
Różyczki brokuła ugotować w lekko osolonej wodzie aż zmięknie, czyli kilka minut.
Na oliwie zeszklić posiekany drobno czosnek.
Na patelnię dodać pokrojone warzywa i ugotowanego brokuła. Całość chwilę podsmażać.
Dodać ugotowaną soczewicę i całość razem smażyć kilka minut, co chwilę mieszając. Pod koniec doprawić solą i pierprzem, tymiankiem, rozmarynem oraz umytą i posiekaną pietruszką i miętą.
Tak przygotowaną soczewicę przełożyć na talerz i posypać startym parmezanem. Podawać z ryżem lub ziemniakami.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Propozycja obiadowa idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja szaleję za zolta i czerwona soczewica, az wstyd, ze jeszcze nie probowalam zielonej. Dania z nią s pyszne i szybkie, na pewno mój debiut z zielloną będzie tak wyglądać ;)

    OdpowiedzUsuń