.

poniedziałek, 5 stycznia 2015

Pierogi z soczewicą


Pierogi to jedno z takich dań, które łatwo przygotować w zdrowej, a nawet wegańskiej wersji. Bardzo lubię z nimi eksperymentować. Tym razem postawiłam na soczewicę, którą ostatnimi czasy bardzo lubię i chętnie przygotowuję na różne sposoby. Te pierogi, podsmażone na oliwie są naprawdę przepyszne, a dodatek ziół nadaje im lekkości i świeżości. Spróbujcie!


PIEROGI Z SOCZEWICĄ
2 porcje

ciasto:
- 150g mąki (dałam pół na pół z pełnoziarnistą)
- ciepła woda
- szczypta soli
- łyżeczka oleju

Mąkę połączyć z olejem i solą. Stopniowo dolewać wody (ok. 70ml), aż powstanie elastyczne ciasto. Lekko zagnieść całość, odłożyć i przygotować farsz.

farsz:
- 100g suchej zielonej soczewicy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ząbek czosnku
- mała cebulka
- opcjonalnie: małe jajko (w wersji wegańskiej pomijamy)
- łyżeczka suszonego rozmarynu
- łyżeczka suszonego tymianku
- łyżeczka ziół prowansalskich
- sól i pieprz

Soczewicę ugotować do miękkości w osolonej wodzie, wg przepisu na opakowaniu. Posiekaną drobno cebulkę i czosnek podsmażyć na oliwie. Dodać ugotowaną soczewicę, podsmażyć i doprawić. Całość niezbyt dokładnie zmiksować, nie na gładką masę! - pozostawić grudki, całe ziarenka soczewicy. Farsz przełożyć do miski, przestudzić i opcjonalnie wymieszać z jajkiem. Jeżeli masa jest za sucha, dodać odrobinę wody, albo oliwy.
Ciasto wałkować, wyciąć koła, nadziewać farszem i zlepiać pierogi. Gotować kilka minut w osolonej wodzie, odcedzić i podawać, np. po podsmażeniu na maśle. Podałam podsmażone, z kapustą kiszoną i listkami tymianku.

Smacznego!


4 komentarze:

  1. Osz kurcze co to za nowości, wyglądają obłędnie! Nigdy nie próbowałam takich cudeniek, ale jak tak na nie patrzę to bym się z chęcią skusiła;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierogów w takiej wersji jeszcze nie jadłam, czas ich spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę w końcu zacząć kombinować z pierogami :)

    OdpowiedzUsuń