.

poniedziałek, 19 stycznia 2015

Kotleciki ziemniaczane


Kolejny prosty przepis na kotleciki. Tym razem ziemniaczane, bo zostało ziemniaków z obiadu, a marnować niczego nie lubię. Oprócz tego, że proste, to jeszcze szybkie i uniwersalne - mogą stanowić osobne danie, ale tez być dodatkiem do innych. Dodatkowo możecie nadziać je serkiem, by były jeszcze smaczniejsze.

KOTLECIKI ZIEMNIACZANE
2 porcje || przepis własny

- 400g ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- 4 łyżki dowolnej mąki
- 1 mała posiekana drobno cebulka
- 1 ząbek drobno posiekanego czosnku
- 2 gałązki posiekanego koperku
- sól i pieprz
- opcjonalnie kawałek sera żółtego lub serek topiony do nadziania
- trochę oleju do smażenia

Z ziemniaków zrobić puree i dodać pozostałe składniki oprócz serka. Wymieszać na gęstą masę. Omączonymi dłońmi formować kotleciki i ewentualnie nadziewać serem żółtym lub topionym. Na patelni rozgrzać olej, kłaść kotleciki i smażyć do zarumienienia z obu stron. Podawać z ulubionym sosem np. pieczarkowym i warzywami, lub jako dodatek do innych dań.




3 komentarze:

  1. Takiej wersji jeszcze nie robiłam, zawsze tradycyjne placki ziemniaczane. Ale muszę się koniecznie skusić na te Twoje :)

    OdpowiedzUsuń