.

czwartek, 22 stycznia 2015

Crumble - owoce pod kruszonką




Środek zimy wcale nie przeszkadza, by cieszyć się smakami lata! Z pomocą przychodzą mrożonki truskawek, jagód, malin... a jeżeli nie mamy żadnych z nich wystarczy użyć kwaskowych jabłek czy gruszek. Crumble to mój najulubieńszy deser!


CRUMBLE przepis podstawowy
korzystałam z różnych stron w internecie ||  porcje

- 150g mąki
- 80g masła
- 80g cukru
- szczypta soli
- dowolne umyte i oczyszczone owoce (w sezonie truskawki, rabarbar, jeżyny...)

Z mąki, masła, cukru i soli wyrobić kruszonkę, rozcierając składniki w palcach. Naczynie żaroodporne lub pojedyncze kokilki wysmarować masłem i wyłożyć do środka owoce. Posypać je kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do  stopni i zapiekać ok.15-20 min., do zarumienienia się kruszonki.




5 komentarzy:

  1. Ojej, ale to musi być prze smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W sam raz na szybki deser!
    Chyba wykorzystam juz dzisiaj!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne zdjęcia! Bardzo lubię crumble, ogólnie owoce poddanej obróbce termicznej :)

    OdpowiedzUsuń