.

sobota, 20 grudnia 2014

Piernik dojrzewający - etap II

Przyznaję, że trochę późno wstawiam przepis na drugi etap naszego piernika, aczkolwiek usprawiedliwiam się nawałem pracy w szkole i nie tylko... Piernik upieczony w ten weekend na pewno będzie jednak dobry na święta. Więc dosyć gadania i do roboty!



STAROPOLSKI PIERNIK DOJRZEWAJĄCY  II ETAP
własny przepis w oparciu o wiele innych z internetu 
- ciasto na piernik z TEGO PRZEPISU
- ok. 500-600g powideł śliwkowych
- tabliczka czekolady + kilka łyżek śmietany kremówki na polewę / cukier puder i woda na lukier

Pieczemy na ok. 5-7 dni przed świętami.
Ciasto podzielić na trzy równe części. Przygotować trzy blachy i wyłożyć je papierem do pieczenia. Rozwałkować każdy kawałek ciasta na grubość ok. 5cm, lekko podsypując mąką. Przełożyć płaty na blachy i piec 15-20min. w 180 stopniach. Można też powycinać małe pierniczki.
Wystudzone blaty przekładać podgrzanymi powidłami śliwkowymi, a następnie polać roztopioną tabliczką czekolady z kilkoma łyżkami kremówki albo lukrem przygotowanym z cukru pudru i odrobiny wody.

2 komentarze:

  1. Mój już upieczony i odpoczywa sobie w chłodzie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealny na wigilijny stół :)

    OdpowiedzUsuń