.

wtorek, 16 grudnia 2014

Granola piernikowa, świątecznie

Po pysznej szarlotkowej granoli przyszedł czas na kolejną wersję. Tym razem już bardzo świątecznie i jeszcze bardziej aromatycznie, bo to granola piernikowa. Taki świąteczny "must do"! Na śniadanie przed dniem przygotowań do świąt idealna! A może wręczycie ją komuś na słodki prezent...?


GRANOLA PIERNIKOWA
przepis własny || słoiczek granoli

- 250g płatków owsianych
- 120g miodu
- łyżka melasy trzcinowej (opcjonalnie, ale polecam!)
- łyżka przyprawy do piernika (mielone: imbir, goździki, anyż, kardamon, pieprz etc.)

- łyżeczka cynamonu
- czubata łyżeczka kakao
- 2 łyżki oleju lub stopionego masła
- szczypta soli

 + posiekane suszone śliwki, orzechy włoskie, czekolada...

Do miski wrzucić wszystkie składniki oprócz śliwek czy orzechów (te dodajemy po upieczeniu) i dokładnie połączyć. Granolę rozłożyć równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30min w 150 stopniach, co jakiś czas mieszając płatki i kontrolować, by się nie przypaliły. Po wystudzeniu wymieszać ze śliwkami, orzechami i/lub czekoladą i przełożyć do słoika.



5 komentarzy:

  1. pierniczkowa! jak dla mnie bomba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Może być świetnym prezentem na święta! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taka granola to dopiero ideał na grudzień <3 !

    OdpowiedzUsuń
  4. Taką pierniczkową granolę nawet latem mogłabym jeść ^^

    OdpowiedzUsuń