.

wtorek, 2 grudnia 2014

Ciasto czekoladowe z kremem pomarańczowym


Ciasto stworzone na długie, zimowe już raczej, a nie jesienne, wieczory. Czekolada z pomarańczą, czy składniki do których połączenia nie trzeba długo namawiać. Bardzo lubię ciasto czekoladowe z tego przepisu, robione na podstawie prostego przepisu na muffinki - wychodzi puszyste, a jednocześnie wyjątkowo wilgotne, dzięki czemu, nie trzeb go już za bardzo niczym nasączać. 
Polecam :)


CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM POMARAŃCZOWYM
przepis własny || foremka 35x25cm

ciasto:
- 350g mąki pszennej
- 230g drobnego cukru
- pół łyżeczki sody + łyżeczka proszku do pieczenia
- 150g rozpuszczonego masła lub oleju
- 350ml maślanki
- 2 jajka

Składniki suche i mokre połączyć w dwóch oddzielnych miskach. Następnie do mokrych przesiać suche i wymieszać trzepaczką, do połączenia się składników. Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki i piec ok. 25min (do suchego patyczka. Ciasto wystudzić całkowicie na kratce.

krem:
- sok wyciśnięty z trzech pomarańczy
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- 4 żółtka jaj
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100g cukru
- 2 łyżki masła
- 300ml śmietany kremówki

Sok i skórkę z pomarańczy, żółtka, cukier oraz mąkę wymieszać dokładnie w rondelku. Postawić na małym gazie i podgrzewać aż mocno zgęstnieje. Cały czas mieszamy. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Śmietankę ubić na sztywno. Przemiksować także budyń pomarańczowy, by lepiej połączył się ze śmietanką. Dodawać po jednej łyżce śmietanki do budyniu - na początku mocno miksować, a potem już tylko delikatnie mieszać.

polewa:
- 50g masła
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżki cukru
    + posiekane orzechy włoskie i skórka z pomarańczy do ozdoby

Wszystkie składniki zagotować w rondelku i lekko przestudzić.

Ciasto przekroić na dwa płaty i przełożyć je kremem. Wierzch polać lekko ciepłą polewą i rozprowadzić ją na całej powierzchni. Posypać orzechami i skórką z pomarańczy.

10 komentarzy:

  1. O mniam, pychota :) Takie zimowe połączenie smaków, które bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam! Tak ciasto wyglada bardzo fajnie i pewnie tak smakuje ale chyba wszystkim umknelo uwadze, ze w przepisie na to czekoladowe ciasto zabraklo kakao albo czekolady! tak wiec poprosze o to "brakujace ogniwo" w tym przepisie...Z gory dziekuje i pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam pytanie. W jaki sposób ciasto jest czekoladowe skoro w przepisie na to ciasto nie ma czekolady ani kakao. Chyba że dodajemy barwnik

    OdpowiedzUsuń