.

czwartek, 13 listopada 2014

Tarta kokosowa z ananasem || coconut tart with pineapple


Lato pożegnaliśmy już dawno temu, teraz oswajam się z jesienną rzeczywistością. W myślach jednak uciekam już do ostatnich dni grudnia, magicznego czasu świąt. Zewsząd otaczają mnie korzenne smaki, aromat czekolady, czuję ciepło gorącej herbaty i chłód za oknem... znacie to?


Dzisiejsza tarta to zupełna odskocznia od jesienno-zimowego klimatu. To wspomnienie ciepłego lata w ponury listopadowy dzień. W środku tygodnia, na weekend. Swym słonecznym kolorem poprawia humor. Na każdy czas.


scroll down for english version 



TARTA KOKOSOWA Z ANANASEM
przepis własny || tarta o średnicy 23cm

ciasto:
100g mąki
100g mąki krupczatki
100g masła
2-3 łyżki cukru
1 jajko
sól
nadzienie:
100ml śmietany kremówki
150ml mleka
150g wiórek kokosowych
2 jajka
1 żółtko
5 łyżek cukru
wanilia i ew. alkohol
+  plastry ananasa w lekkim syropie z puszki albo świeżego i suszona żurawina

Składniki na ciasto zagnieść jak najszybciej, uformować w kulę, owinąć folią i schować do lodówki na pół godziny.
Składniki na nadzienie zmiksować blenderem (chodzi o to, by nieco rozdrobnić wiórki kokosowe).
Ciasto rozwałkować na placek o średnicy foremki i wylepić nią ciasto. Spód nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piec w 200 stopniach do zarumienienia. Na tak podpieczony spód wyłożyć kokosowe nadzienie, wyrównać, a na wierzchu poukładać plastry ananasa i powtykać kilka żurawin. Piec do zarumienia wierzchu, czyli ok. 25-30 min. Wystudzić i schłodzić w lodówce.
Smacznego :)


english version
COCONUT TART WITH PINEAPPLE
24cm (10-inch) tart tin

pastry:
- 200g wheat flour
- 100g cold unsalted butter
- 2-3 tbsp sugar
- 1 egg
- a pinch of salt
filling:
- 100ml double cream
- 150ml milk
- 150g desiccated coconut
- 2 whole eggs
- 1 egg yolk
- 5 tbsp sugar
- vanilla extract
 + pineapple slices and a few dried cranberries

Combine the dough ingrednients and knead until they come together. You can also use a food processor.
Form the dough into a ball. Then roll it on a floured surface into a 10-in. cirle and line a tart tin. Prick the base of the tart with a fork, put it in the fridge and leave for 30 minutes. Preheat the oven to 190°C.
Put the cream, milk, desiccated coconut, eggs, egg yolk, sugar and vanilla into a food procesor an blend until combined.
Take the pastry out of the fridge and bake for 15 minutes. Then pour the filling and smooth the top using the back of the spoon. Place some pineapple slices and dried cranberries on top. Bake for another 25-30 minutes. After that leave the tart to cool completely. Serve chilled.

4 komentarze:

  1. świetnie się prezentuje, lubię połączenie ananasa i kokosu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wygląda ten zapieczony ananas na górze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudownie egzotyczna :) Odskocznia od szarej, listopadowej rzeczywistości... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pięknie, niestety ananas z puszki nie jest naszym faworytem :/

    OdpowiedzUsuń