.

poniedziałek, 10 listopada 2014

Rolada chałwowa z kawą



Czasem mam tak, że po niedługiej nieobecności w domu, np. po podróży, znajduję w lodówce jakiś produkt, który nie wiem kto kupił i nie wiem po co. Tym razem chałwa. stała, biedna, kilka dni nieruszona. Trzeba było coś z nią zrobić. Koniecznie. 



Tak powstała rolada. Bodajże trzecia w mojej "kulinarnej karierze". Może wydawać się trudna, tak jak mi się wydawała, a w rzeczywistości całkiem prosta. smak sezamu dopełniłam smakiem kawy i wyszło przepysznie!

ROLADA  SEZAMOWA Z KAWĄ
przepis własny

biszkopt:
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki drobnego cukru
- proszek do pieczenia
- wanilia
krem:
- 500 ml mleka
- 50g mąki
- 50g mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- 150g masła
- 150g chałwy
+ bita śmietana ok.150ml
   łyżeczka kawy rozpuszczalnej
   łyżeczka rozpuszczonej żelatyny

400ml mleka zagotować z cukrem. Pozostałe 100ml zmiksować z mąkami i jajkiem. Gdy mleko w rondlu zacznie się gotować wlać do niego mieszankę jajeczną i podgrzewać energicznie mieszając, aż bardzo zgęstnieje i nie będzie grudek (czyli gotujemy jak budyń). Całość całkowicie wystudzić.
Upiec biszkopt.
Białka ubić na sztywno ze szczypta soli.
Żółtka ubić z cukrem i wanilią, aż staną się jasne i puszyste. Delikatnie wmieszać je do piany z białek. Stopniowo przesiać do jajek mąki z proszkiem do pieczenia i całość ostrożnie połączyć. Ciasto rozsmarować na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 12 min. w 180 stopniach - nie za długo!, by biszkopt nie był suchy. Jeszcze ciepły biszkopt zawinąć w rulon w ściereczkę. Wystudzić.
Ostudzony budyń dodawać po jednej łyżce do miękkiego masła i miksować. Na końcu dodać pokruszoną chałwę i dosłodzić cukrem pudrem do smaku (o ile potrzeba).
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijać. Pod koniec dodać ostudzoną żelatynę i kawę. Wstawić do lodówki.
Biszkopt delikatnie rozwinąć, posmarować kremem chałwowym (w środku nieco więcej nić przy końcu) i zwinąć w roladę. Wierzch pokryć, np. za pomocą szprycy, ubitą śmietaną i ew. posypać kakao. Roladę schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc. Kroić ostrym nożem.

5 komentarzy: