.

poniedziałek, 17 listopada 2014

Pumpkin curd


Delikatny, słodki, aromatyczny i przepyszny - te przymiotniki chyba najlepiej odpisują dzisiejszy przysmak, pumpkin curd. Po klasycznej, cytrynowej wersji i tej letniej - truskawkowej, przyszedł czas na całkowicie jesienną odsłonę. Dynia całkowicie zawojowała w mojej kuchni, ale prawda jest taka, że wszystko, co dyniowe jest po prostu smaczne. Chyba nie muszę Was dłużej przekonywać...

PUMPKIN CURD (KREM DYNIOWY)
przepis własny || 1 słoiczek

- 350g puree z dyni (najlepiej pieczonej)
- 2 jajka
- 35g mąki kukurydzianej (ewentualnie ziemniaczanej)
- 60g cukru trzcinowego
- 3 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- łyżka skórki otartej z pomarańczy lub cytryny
- szczypta soli

Wszystkie składniki umieścić w rondelku i rozmieszać trzepaczką. Postawić na najmniejszym ogniu i podgrzewać ciągle energicznie mieszając. Gdy zgęstnieje przełożyć do innego naczynia (jeżeli będzie grudkowaty można go zmiksować lub przetrzeć przez sito) i po ostygnięciu przechowywać w lodówce, do kilku dni.




3 komentarze:

  1. "...prawda jest taka, że wszystko, co dyniowe jest po prostu smaczne." Prawda to jest, oj prawda :D Dynię przerabiamy na milion sposobów i teraz dochodzi kolejny :D
    A cierpisz na pomarańczowy kolor skóry od nadmiaru karotenu? Bo my mamy z tym mały problem...

    OdpowiedzUsuń
  2. A jest możliwość dostarczenia takiego słoiczka do mojego domu? :D

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne! uwielbiam wszystko, co dyniowe!

    OdpowiedzUsuń