.

wtorek, 25 listopada 2014

Pomidorowe kluski z ricotty z sosem z rukoli


W tym przepisie, wszystkie składniki i smaki bardzo lubię. Ricotta, pomidory, rukola, orzeszki pinii... Lubię też takie proste, delikatne i smaczne obiady, w stylu śródziemnomorskim. Trochę kolorów w ponure dni...


POMIDOROWE KLUSKI Z RICOTTY z sosem z rukoli
przepis własny || 2 porcje

kluski:
- opakowanie ricotty (250g)
- 1 duże jajko
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- ok. 100g mąki
- łyżeczka suszonej bazylii
- łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz

Z podanych składników zagnieść miękkie, jednolite ciasto. Można delikatnie podsypać mąką, ale nie za dużo, by kluski nie były twarde. Zagotować osoloną wodę. Z ciasta formować lub wycinać kluseczki i wrzucać do wody. Gotować do momentu wypłynięcia na powierzchnię i odcedzić. 

sos:
- 2 garście rukoli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka soku z cytryny
- ząbek czosnku
- sól i pieprz
- ulubione zioła

Wszystkie składniki zmiksować na gładki sos. Przechowywać w lodówce.

Kluseczki podawać na ciepło, polane sosem, z podprażonymi orzeszkami pinii, pomidorkami i rukolą.

6 komentarzy:

  1. świetny pomysł i ile kolorów na talerzu, zdecydowanie takie kolorowe dania są wybawieniem na szare pochmurne dni:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo podoba mi się ten pomysł ;) Gdzieś już widziałam przepis na takie kluseczki z ricotty ale w innym wydaniu ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniale te kluski, nigdy bym nie wpadla na pomysl, aby zrobic pomidorowe! :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny letni obiad na zimowe dni, haha :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Hej :)
    Planuję zrobić jutro na obiad te cudowne kluseczki i chciałam się dowiedzieć czy ta mąka ->http://www.gdanskiemlyny.pl/uploads/photo/800x600/1_0d9bad7f6eb9d80559bafab98968a972.jpg<- też się nada ? nie wiem do czego mogę ją spożytkować i tak leży sobie w mojej szafce :( ew. mąka kukurydziana czy lepiej postawić na zwykłą ?

    OdpowiedzUsuń