.

środa, 19 listopada 2014

Owsianka na obiad?


Owsianka została wykonana już chyba w każdej wersji na słodko. Coraz częściej decydujemy się także na wytrawną jej wersję. Tym razem pokusiłam się o przygotowanie pieczonej owsianki, ale w wersji... obiadowej. Spróbujecie?

PIECZONA OWSIANKA Z GROSZKIEM I MOZZARELLĄ
przepis własny || 1 porcja

- 60g płatków owsianych
- 100ml mleka 
- 100ml wody (lub wywaru warzywnego)
- 1 jajko
- łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 drobno posiekanej cebulki
- kilka strączków groszku cukrowego
- kawałek mozzarelli
- ulubione zioła i przyprawy
- słonecznik do posypania
- sól i pieprz

Płatki zalać w rondelku mlekiem i wodą i gotować, mieszając co jakiś czas. W tym czasie oddzielić białko od żółtka. Kiedy owsianka będzie już gęsta, to przykryć ją i odstawić. Nieco przestudzoną wymieszać z żółtkiem, solą, pieprzem i ziołami.  Następnie, delikatnie połączyć z ubitym na sztywno białkiem za szczyptą soli (najlepiej więc ugotować owsiankę wieczorem, a rano dodać żółtko i białko). Przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego/kokilki, na wierzchu ułożyć strączki groszku i pokrojoną na mniejsze części mozzarellę i pospać słonecznikiem. Piec minimum 30min w 180 stopniach, aż się zarumieni.

4 komentarze:

  1. Świetny pomysł, koniecznie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie wypróbujemy owsiankę nie w słodkiej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapraszam :) http://smaczy.blogspot.com/2014/11/nominacja-do-liebster-blog-award.html

    OdpowiedzUsuń