.

niedziela, 16 listopada 2014

Kotleciki dyniowe z ricottą i sosem miodowo-orzechowym


W tym roku postanowiłam nie przegapić dyniowego sezonu, jak rok czy dwa lata temu. Słowa dotrzymałam i nadal dotrzymuję, bo warzywo to pojawia się w mojej kuchni co chwila. Nie tylko w śniadaniach (KLIK), ale także w innych posiłkach.


Dynia i ricotta to bardzo trafne, moim zdaniem, połączenie, którego próbowałam już na słodko. Tym razem w wersji na wytrawnie - w formie kotlecików. Koniecznie podajcie je z sosem, jeżeli nie tym z tego przepisu, chociaż bardzo gorąco go polecam, to innym - będzie zdecydowanie smaczniej!

KOTLECIKI DYNIOWE Z RICOTTĄ
przepis własny || 2 porcje

- 125g ricotty (pół opakowania)
- 125g gęstego puree z dyni
- 1 duże jajko
- 50g mąki (polecam kukurydzianą)
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki imbiru
- po pół łyżeczki papryki słodkiej i ostrej (i inne dowolne przyprawy)
- ząbek czosnku
- sól i pieprz
  + olej lub oliwa do smażenia

Czosnek przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w misce. Na patelni rozgrzać nieco oliwy lub oleju. z masy formować w rękach niewielkie kotleciki i smażyć z obu stron do zarumienienia. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie, nakładać je na patelnię za pomocą łyżki i formować w grube placki. Podawać najlepiej na ciepło z warzywami i sosem.

SOS MIODOWO-ORZECHOWY
przepis własny || 2 porcje

- łyżka masła orzechowego (najlepiej crunchy)
- łyżka płynnego miodu
- łyżka soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki chili
- sól i pieprz

Wszystkie składniki wymieszać. Kotleciki polewać sosem przed podaniem.


6 komentarzy:

  1. Pyszne kotleciki, ciekawy sposób na dynię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie najbardziej ten sos uwooodzi ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Próbujemy wyobrazić sobie smak tych placuszków i muszą być obłędne :)

    OdpowiedzUsuń