.

niedziela, 23 listopada 2014

Kawowa tarta z Maltesersami (bez pieczenia)


Pomysł na delikatną i bardzo kawową tartę, do której przygotowania nie potrzeba włączać piekarnika. Jest banalna w przygotowaniu. Polecam użyć chrupiących czekoladek Maltesers, gdyż te idealnie komponują się z delikatną konsystencją nadzienia, ale niestety nie są łatwo dostępne. Ostatecznie można użyć innych dowolnych niewielkich cukierków czekoladowych i będzie równie smacznie! 


TARTA KAWOWA z Maltesersami
przepis własny || tarta o średnicy 22cm

spód:
- 200g ciastek owsianych
- 75g masła
- 75g roztopionej mlecznej czekolady
- łyżka gorzkiego kakao

Wszystkie składniki zmiksować w malakserze na jednolitą masę o konsystencji mokrego piasku. Wyłożyć nią spód i brzegi foremki do tarty i schłodzić w zamrażarce.

nadzienie:
- 200ml śmietany kremówki
- 150g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej

Śmietana i serek powinny być mocno schłodzone. Kremówkę ubić na pianę i posłodzić. Dodać Kawę rozpuszczalną i stopniowo, po jednej łyżce dodawać mascarpone. Nie miksować tylko mieszać łyżką..
Krem rozsmarować na schłodzonym spodzie, wyrównać, a na wierzchu poukładać czekoladowe cukierki. Tartę wstawić do lodówki. Przed podaniem kroić ostrym nożem.

6 komentarzy:

  1. o mamo jakie pyszności, porywam kawałek zanim dostanę ślinotoku od patrzenia pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niestety wszystko co kawowe odpada, ale trzeba przyznać, że tarta wygląda genialnie i mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak kawowa to biorę bez zastanowienia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Co za rozpusta! Nigdy nie jadłam tych kuleczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ to musi być dobre... Zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń