.

środa, 22 października 2014

Torcik naleśnikowy z kremem


Szkoła jak wiadomo potrafi zaabsorbować dość sporą część czasu w ciągu dnia. Staram się jednak znajdować też czas na gotowanie i pieczenie. Chociaż, w zasadzie, do tego torciku nie potrzeba uruchamiania piekarnika, a wystarczy garnek i patelnia. Delikatny, budyniowy krem pomiędzy wieloma warstwami naleśników. Maksymalny efekt przy minimum wysiłku.



TORCIK NALEŚNIKOWY z kremem i polewą czekoladową
przepis własny || średnica ok. 20cm

naleśniki:
- 250g mąki pszennej
- 250ml mleka
- ok. 200-250ml wody (gazowanej)
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju lub stopionego masła
- szczypta soli
przełożenie:
- 500ml mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100g cukru
- 100g (pół kostki) masła
- cukier wanilinowy lub ziarenka z laski wanilii
 + ok. 100g stopionej w kąpieli wodnej gorzkiej lub mlecznej czekolady do polania

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować i odstawić ciasto na kilkanaście minut. Po tym czasie smażyć, na dobrze rozgrzanej patelni, niezbyt cienkie naleśniki (o średnicy 20cm) i odłożyć.

100ml zmiksować dokładnie z jajkami i mąkami. Resztę mleka. zagotować z cukrem, wanilią lub cukrem wanilinowym i masłem. Mieszankę jajeczną ostrożnie wlać do gotującego się mleka i cały czas mieszając podgrzewać aż masa bardzo zgęstnieje. Powinna być gęsta, ale nadal smarowna.

Na talerzu ułożyć pierwszego naleśnika, posmarować równomiernie kremem i przykryć kolejnym naleśnikiem i tak do końca (ja jednego placka posmarowałam dżemem z rabarbaru, ale nie jest to konieczne). Ostatniego naleśnika pokryć polewą czekoladową. Torcik wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc. Kroić ostrym nożem

8 komentarzy:

  1. Nigdy takiego nie jadłam. Chętnie bym spróbowała! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam torciki naleśnikowe. Wygląda wyśmienicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. oj, nie nie pomyliłam się ;) już poprawiam

      Usuń
  4. Rzeczywiście proste rozwiązanie, a jakie efektowne :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ty to jestes pomyslowa dziewczyna!
    Krem budyniowy w ciastach najlepszy!

    OdpowiedzUsuń
  6. Rewelacyjny pomysł i wykonanie i z pewnością również smak.

    OdpowiedzUsuń