.

piątek, 24 października 2014

Marchewkowo-czosnkowa soczewica z kozim serem








Pomysł na jesienny obiad? A przy tym naprawdę zdrowy i wegetariański? Tak, to jest to! A ten aromat unoszący się podczas przygotowania, a smak! Zakładam, że nieźle będzie smakować także na zimno, np. do popularnego ostatnio, lunchboxu. Spróbujecie?

MARCHEWKOWO-CZOSNKOWA SOCZEWICA  z kozim serem 
przepis własny || 1 porcja

- 1 duża marchew
- 60g soczewicy (czerwonej lub zielonej)
- ząbek czosnku
- łyżka oliwy z oliwek
- kawałek twardego koziego sera
- 1/3 łyżeczki imbiru
- 1/3 łyżeczki chili
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
+ grzanki i pietruszka do podania

Soczewicę ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć posiekany czosnek, by lekko się zeszklił. Dodać, startą na tarce o grubych oczkach, marchew i delikatnie podsmażyć. Wrzucić soczewicę. Całość doprawić i smażyć, mieszając łopatką, aż wszystkie składniki się połączą i woda nieco odparuje. podawać z kawałkami koziego sera, pietruszką i np. grzankami.

4 komentarze: