.

wtorek, 28 października 2014

Korzenna zupa dyniowa - bardzo rozgrzewająca!


W okresie jesienno-zimowym z większą ochotą sięgamy po rozgrzewające dania. Ogromną i, jak porównuję z poprzednimi latami, coraz większą popularnością cieszy się dynia. Chyba znów wraca do łask, bo widzę, że coraz chętniej jej używamy w kuchni. Więc dziś zupa dyniowa. Naprawdę mocno rozgrzewająca, bardzo bogata w smaku Kluczem do osiągnięcia najlepszego efektu jest odpowiednie podsmażenie dyni w maśle i miodzie, co wydobędzie z niej prawdziwy smak. 
Polecam, bo to taki jesienny klasyk!

KORZENNA ZUPA Z DYNI
przepis własny || 4 porcje

- 1 kg dyni bez skórki
- 2-3 szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżki masła
- łyżka oliwy z oliwek
- ząbek czosnku
- łyżka miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- kilka goździków
- sól i pieprz
- pół szklanki śmietany lub gęstego jogurtu (opcjonalnie)

W garnku rozgrzać masło z oliwą oraz miodem, wrzucić pokrojoną na niewielkie kawałki dynię. Smażyć, aż dynia zmięknie i zacznie się lekko zarumieniać i przysmażać. Dodać drobno posiekany czosnek, podsmażyć i wlać wywar. Całość zmiksować na gładki krem. Całość doprawić cynamonem, imbirem, gałką muszkatołową, kardamonem, startymi goździkami, solą i pieprzem. Chwilę gotować całość i opcjonalnie dodać śmietanę lub jogurt. Zupę podawać na ciepło z grzankami, ryżem etc. i ew. kleksem śmietany czy jogurtu.

3 komentarze: