.

czwartek, 23 października 2014

Kasza gryczana ze złotym kurczakiem, czyli współpraca z Knorr


Udało mi się niedawno nawiązać (po bardzo miło przeprowadzonej rozmowie mailowej ;) współpracę z firmą Knorr, którą to na pewno dobrze znacie. W paczce otrzymałam trzy opakowania przypraw do mięs. Padło na kurczaka. Wyszedł smaczny i, zgodnie z nazwą przyprawy, naprawdę złoty, choć może zdjęcie tak tego nie oddaje. Co do smaku - całkiem dobry i dość wyrazisty, prawdziwie "kurczakowy". Z kaszą gryczaną kurczak komponuje się naprawdę nieźle.

KASZA GRYCZANA Z PAPRYKĄ I ZŁOTYM KURCZAKIEM
przepis własny || 2-3 porcje

- 2 porcje piersi z kurczaka
- 2 łyżki oliwy
- przyprawa Knorr do złotego kurczaka
- łyżeczka ulubionych ziół
- woreczek ugotowanej kaszy gryczanej
- 1 papryka czerwona
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- zioła prowansalskie
- sól i pieprz

Umytego i oczyszczonego kurczaka polać oliwą i dodać przyprawy. Dokładnie całość połączyć.
Rozgrzać patelnię teflonową i smażyć kurczaka z obu stron na złoty kolor, na średnim ogniu. Przed zdjęciem z patelni sprawdzić stan usmażenia w środku.
Na oliwie zeszklić posiekany czosnek, dodać posiekaną paprykę i całość podsmażyć. Dodać kaszę i przyprawy, wymieszać. Podawać z kurczakiem i odrobiną koperku czy natki pietruszki.

2 komentarze:

  1. Ja najbardziej lubię gryczankę z gulaszem, lub smażoną orientalnie z jajkiem, warzywami i natką pietruszki

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale Twoja wersja też pysznie brzmi :)

    OdpowiedzUsuń