.

niedziela, 26 października 2014

Ciasto cytrynowe z pianką i galaretką (bez pieczenia)


Przedstawiam ciasto, które wszystkim tak smakowało, że aż prosili o dokładkę! Jest delikatne bardzo świeże, lekkie, wręcz orzeźwiające w smaku. Nieco dalekie od jesiennych klimatów, i kolorem i smakiem, ale od jabłek, dyni i cynamonu można czasem odpocząć. Albo... poczekać do wiosny!

CIASTO CYTRYNOWE Z PIANKĄ I GALARETKĄ na herbatnikach
przepis własny || foremka

- 30 maślanych herbatników
budyń:
- 700ml mleka
- 2 opanowania budyniu śmietankowego (lub 80g mąki ziemniaczanej)
- 120g cukru
- skórka otarta z jednej cytryny
- sok z połowy cytryny
- 100g miękkiego masła
dodatkowo:
- 300ml śmietany kremówki + łyżeczka rozpuszczonej żelatyny
- 2 galaretki agrestowe
- winogrono bezpestkowe


Obie galaretki rozpuścić w 500ml wrzątku i ostudzić.
Budyń ugotować z cukrem i skórką z cytryny wg przepisu na opakowaniu (tylko zamiast 1l mleka - 700). Ostudzony utrzeć lub zmiksować z masłem i sokiem z cytryny.
Na dnie foremki wykładami pierwsze 15 herbatników i rozsmarować na tym budyń. Przykryć kolejną warstwą. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno i połączyć z żelatyną. Posmarować tym biszkopty. Na wierzchy poukładać winogrona i delikatnie pokryć je tężejącą już galaretką. Ciasto wstawić co najmniej na kilka godzin do lodówki.

4 komentarze: