.

wtorek, 30 września 2014

Szarlotka czekoladowa z nutą rozmarynu


Co przychodzi Wam na myśl na słowo "szarlotka" lub "jabłecznik"? Po pierwsze - jabłka. No dobra. Po drugie - cynamon. Hmmm, a gdyby tak bez cynamonu. Szarlotka całkiem inna. Świeża nie za słodka. Nie nudna i oklepana przede wszystkim (chociaż nie twierdzę, że ta tradycyjna jest zła ;)



SZARLOTKA CZEKOLADOWA  z rozmarynem
1 duża blacha

ciasto:
- 600g mąki
- 250g masła
- 250g cukru
- 4 jajka
- 2-3 łyżki śmietany / jogurtu naturalnego
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- szczypta soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
nadzienie:
- 1,5kg kwaśnych jabłek
- 5 łyżek cukru
- 3 łyżeczki suszonego rozmarynu
- płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Do miski wsypać mąkę i cukier. Dodać masło pokrojone w kostkę oraz pozostałe składniki. Z całości zagnieść szybko gładkie ciasto i wsadzić do lodówki na 10min.
W tym czasie przygotować nadzienie. Jabłka obrać i wydrążyć gniazda nasienne. Owoce zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną i rozmaryn. Całość wymieszać.
Połowę ciasta rozwałkować  i wyłożyć nim blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na to nałożyć nadzienie jabłkowe. Pozostałe ciasto rozwałkować , zetrzeć na tarce lub pokruszyć i przykryć nim nadzienie. Piec w 190 stopniach przez ok. 45 min, aż ciasto się zetnie. Wystudzić i posypać cukrem pudrem. Przechowywać w lodówce.

1 komentarz: