.

piątek, 19 września 2014

Syrop cynamonowy - idealny na jesień


Po dość długiej przerwie, związanej z początkiem roku szkolnego oczywiście, tym bardziej w nowej szkole, wracam. Nie będzie mnie tu bardzo często, ale będę. Dziś syrop. Cynamonowy. Niczym jesień zamknięta w słoiczku czy buteleczce. Do herbaty, kawy, deserów, placków, czy gofrów - do wszystkiego! Banalny w przygotowaniu, a efekt genialny.


SYROP CYNAMONOWY
1 słoiczek

- 150g cukru 
- 300ml wody
- łyżeczka (lub więcej) cynamonu

Cukier z wodą gotować na małym ogniu w garnku o grubym dnie, przez około 15 min, co jakiś czas mieszając, dopóki syrop nie zgęstnieje. Pod koniec dodać cynamon. Wystudzić syrop, a następnie przelać do słoiczka lub buteleczki. Najbezpieczniej przechowywać w lodówce ;)
Smacznego!




4 komentarze:

  1. Ile moźna go przechowywać? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam cynamon, ale pierwszy raz widzę taki syrop! Świetny pomsł, chętnie spróbuję.

    OdpowiedzUsuń