.

niedziela, 28 września 2014

Magdalenas - hiszpańskie babeczki


Miały być babeczki. No i były. Szybko przejrzałam kilka(naście) przepisów w internecie. Takie, jakie jada się w Hiszpanii, np. do porannej kawy. Miękkie, puszyste, delikatne i genialne w swej prostocie.


MAGDALENAS
12 niewielkich babeczek

- 2 duże jajka
- 160g mąki pszennej
- 90g drobnego cukru
- 30 ml mleka
- 70ml oleju
- szczypta soli
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżeczka skórki otartej z cytryny

Ubijamy całe jajka stopniowo dodając cukier. Dodajemy olej, mąkę i znów miksujemy. Następnie pozostałe składniki i wszystko razem łączymy. Miskę z ciastem wstawiamy na 10min do lodówki, po czym napełniamy nim foremki (wyłożone papilotkami) do 2/3 wysokości. Pieczemy do zarumienienia w 200 stopniach (ok. 15 min). Podawać najlepiej po lekkim przestudzeniu.

6 komentarzy: