.

środa, 24 września 2014

Krajanka dyniowa z ziarnami i kremem








Ci, którzy w ostatnim czasie odwiedzili mojego śniadaniowca lub którzy bywają tam częściej, na pewno zauważyli na nim dominację pewnego warzywa. Dyni. Oszalałam na jej punkcie w tym roku. I nie tylko w śniadaniach, ale, jak się okazuje również w deserach. Klasyczna już niemal, bardzo popularna krajanka dyniowa z kremem na wierzchu. Wierzcie lub nie, ale to jedno z najlepszych ciast w moim wykonaniu ever! Kroimy dynię i do roboty!

KRAJANKA DYNIOWA z ziarnami i kremem
forma 20x25cm

ciasto:
- 200g mąki pszennej lub pełnoziarnistej
- 1/3 szklanki płatków owsianych
- 2 duże jajka
- 130g stopionego masła
- 170g cukru (najlepiej trzcinowego)
- kawałek surowej 250g dyni
- 40g ziaren słonecznika
- 40g pestek dyni
- lyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
krem:
- 150g twarożku
- 40-50g cukru pudru
- 2 łyżki stopionego masła
- łyżeczka soku z cytryny/pomarańczy + skórka

Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
Blaszkę o wymiarach 20x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Dodać do niej wszystkie pozostałe składniki ciasta i wymieszać całość łyżką. Masa powinna być dość gęsta.
Przełożyć ją na blaszkę, wyrównać i piec do suchego patyczka - ok. 30-40min.

Twarożek zmiksować pozostałymi składnikami. Całkowicie ostudzone ciasto posmarować kremem i przechowywać w lodówce. Przed podaniem kroić ciasto ostrym nożem.



9 komentarzy:

  1. Krem n górze zachwyca! Normalnie, aż zrobiłam się głodna :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię Twoje wypieki;)
    Wygląda idealnie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. ten krme na to istne cudo *-*

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, no wygląda bosko :)
    Ja też za dynią szaleję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak sądzisz, byłoby dobre też bez kremu? Bo nie mogę jesc nabialu, ale zakochałam się w tej krajance ♥

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że będzie całkiem smacznie :)

      Usuń