.

piątek, 26 września 2014

Dyniowe muffiny (z nadzieniem jabłkowym)


Domowy mus jabłkowy, przygotowany jeszcze w zeszłym roku nie mógł dłużej stać w szafce. Słoik poszedł w ruch, dynia też. A jabłka i dynia bardzo się lubią. A mnie piekarni też, jak się zdaje, lubi, bo babeczki wyszły bardzo dobre.




DYNIOWE MUFFINY z nadzieniem jabłkowym
10-12 sztuk

- 250g mąki pszennej
- 130g stopionego masła / oleju
- 180g puree z ugotowanej / upieczonej dyni
- 150g cukru (najlepiej trzcinowego)
- 80g jogurtu naturalnego
- łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
+ ok. 150g musu jabłkowego (przepis)
   cukier trzcinowy do posypania wierzchu

Mokre składniki wymieszać lub ewentualnie zmiksować w jednej misce. W oddzielnym naczyniu wymieszać widelcem suche składniki, a następnie przesiać je do mokrych. Masę wymieszać ręcznie, tylko do momentu połączenia się składników (niewielkie grudki mile widziane). Foremki na muffiny napełniać do 1/4, nakładać mus jabłkowy przykryć masą. Wierzch posypać cukrem trzcinowym. Piec babeczki w 180 stopniach ok. 20min do suchego patyczka.
Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Wyglądają niesamowicie w przekroju. Ten mus! Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dyniowe i do tego jeszcze nadzienie jabłkowe- niebo w gębie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dynia i jabłko hmmm bardzo ciekawe połączeni!

    OdpowiedzUsuń