.

sobota, 30 sierpnia 2014

Kotlety twarogowo-jaglane z (sosem rozmarynowym)



Znowu. znowu wakacje minęły w zawrotnym tempie.
Znowu. Znowu przepis na wegekotlety, ale ja naprawdę bardzo je lubię, a jakiś pomysł na nie zawsze się znajdzie. Tym razem z kaszą jaglaną i twarogiem - zdrowe, smaczne, sycące. Wisienką na torcie jest jednak prosty sos rozmarynowy. Do tego jakaś sałatka i mamy przepyszny obiad.

KOTLETY TWAROGOWO-JAGLANE z sosem rozmarynowym
2 porcje

kotleciki:
- 100g kaszy jaglanej
- 100g twarogu
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki kaszy manny
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- sól i pieprz + ulubione przyprawy
- 2 łyżki oleju do smażenia

Kasze jaglaną ugotować wg przepisu na opakowaniu (najlepiej na wywarze warzywnym) i ostudzić.
Ser rozgnieść widelcem z jajkiem, czosnkiem i przyprawami. Dodać przestudzoną kaszę oraz mąkę i rękami połączyć masę (kaszę jaglaną można wcześniej lekko zblendować, by kotleciki były delikatniejsze). W dłoniach formować kotleciki, obtaczać w kaszy mannie i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.

sos:
- 100ml śmietanki 18%
- rozmaryn
- sól i pieprz

Na patelnię wylać śmietankę i podgrzewać. Doprawić i gotować, mieszając kilka razy, aż zgęstnieje. Polewać kotleciki ciepłym sosem i podawać.

3 komentarze:

  1. Czy ja jestem w raju? :P Zdecydowanie moje smaki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Też sobie zdrowie dzis weganskie kotlety, skoro tak kusisz :D

    OdpowiedzUsuń
  3. wproszę się na taki obiadek :)

    OdpowiedzUsuń