.

wtorek, 19 sierpnia 2014

Jabłecznik z całymi jabłkami na serku homogenizowanym (bez jajek)





Zawsze jest dobra pora na pyszną szarlotkę, pięknie pachnącą cynamonem, prawda? Teraz pora jest jeszcze lepsza, ze względu na obecną sytuację naszych polskich jabłek i na to, że jesień zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią najlepsze owoce.Ciasto dosyć popularne w internecie i mnie także kusiło od dawna. Wreszcie jest. I czuję, że jeszcze nieraz u mnie w domu zagości. Jest bardzo szybkie (przygotowanie trwało jakieś 20min - najwięcej pochłania obieranie jabłek) i naprawdę robi wrażenie na stole!



JABŁECZNIK Z CAŁYMI JABŁKAMI na serku homogenizowanym
korzystałam z tego przepisu ||10-12 porcji (ok. 20x30cm)

ciasto:
- 3 szklanki mąki (400g)
- 250g serka homogenizowanego (waniliowego)
- 200g (kostka) zimnego masła
- 3/4 szklanki cukru (200g)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
dodatkowo:
- 5-6 jabłek (w zależności od formy i wielkości owoców)
- cynamon
- cukier (trzcinowy)
- roztrzepane jajko

Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem i solą. Dodać pokrojone w kostkę masło i serek. Szybko zagnieść gładkie ciasto, podzielić na dwie części, owinąć folią i wsadzić do lodówki (ew. zamrażalnika).
W tym czasie pozmywać ;) i przygotować jabłka - umyć, obrać, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Jedną połowę ciasta rozwałkować i wyłożyć nią spód i boki formy. Na wierzchu ułożyć jabłka (nasionami do dołu) i posypać cynamonem. Rozwałkować pozostałe ciasto, przykryć nim jabłka, okrywając nim każdą połówkę. Porobić nacięcia na każdym jabłku, posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem (można tego nie robić i oprószyć ciasto cukrem pudrem po upieczeniu). Piec w stopniach przez 60min, aż ciasto się zarumieni.


5 komentarzy:

  1. mniam! oryginalnie wygląda z takim wierzchem! pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Schrupałabym takie ciacho! *.*

    OdpowiedzUsuń
  3. jejku, no wyszedł ci super!
    aż nie do wiary ,że bez jajek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialne! Jakiego gatunku jabłka zastosować?

    OdpowiedzUsuń